• Tamirci İş yeri Sahipleri Üye olabilir . Üyelik onayı için İletişim : 0545 623 60 94


    You must be a mechanic to become a member of the forum.

LCD TV'nin ana bölümleri

Y Çevrimdışı

Yorumsuz

Üye
Onaylı Üye
Katılım
6 Haz 2023
Mesajlar
24
Tepkime puanı
36
Puanları
13
Güç kaynağı bölümü: - güç kaynağı 12 volt veya 5 volt DC çıkış verir. Bu 12/5 volt, 3,3 volt DC veren 3,3 volt regülatör entegresine verilir. bu 3,3 volt ana kart ana ic'sine, bios ic'sine, reset butonuna ve IR göndericiye verilir. Bu 3,3 voltluk besleme, 3,3 v SB (bekleme) olarak bilinir. Güç kaynağı ayrıca LCD TV'deki invertör kartı için 24 volt DC verir.




Ana kart: - Ana mikrodenetleyici IC, bios ROM, flash IC RAM'den oluşur. Saat darbeleri üretmek için 24 MHz'lik bir kristal kullanılır. Ana IC, A/V girişinden, HDMI girişinden ses video sinyallerini, tunerden RF Sinyalini ve USB'den MPEG dosyalarını alır. Giriş sinyali, sinyal anahtarlama devresi aracılığıyla ana kart tarafından seçilir. Bu sinyal işlenerek ses sinyali ayrıştırılır, güçlendirilir ve hoparlöre gönderilir. Video sinyali analogdan dijitale dönüştürücüye gönderilir. LVDS (düşük voltaj diferansiyel sinyali) sinyali biçiminde kırmızı, mavi, yeşil, senkronizasyon ve saat sinyallerini verir. LVDS sinyali, LVDS kablosu aracılığıyla Tcon kartı üzerindeki zamanlama kontrol cihazı IC'sine (Tcon IC) gönderilir. Ana kart, arka ışık invertörüne/sürücü panosuna arka ışık açma/kapama kontrol sinyali gönderir.

Tcon kartı:- Normalde dört bölümü vardır
1- DC'den DC'ye IC:- Tcon kartı vcc beslemesini alır genellikle LVDS konnektöründen 12 volt bu ic'ye verilir. Tcon IC'ye verilen 3,3 volt beslemeyi üretir. Tcon IC'ye çekirdek voltajı sağlamak için 1,2 voltluk bir regülatör de kullanılır. RAM versiyonuna bağlı olarak (DDR1 3,5 volt, DDR2 1,8 volt, DDR3 1,5 volt, DDR4 1,2 volt) RAM'e 3,5/1,8/1,5/1,2 volt beslemek için bir regülatör entegresi daha kullanılır. Tcon IC tüm giriş voltajlarını ve sinyallerini aldığında çalışmaya başlar ve DC to DC IC'ye etkinleştirme sinyali verir. Etkinleştirme sinyalini aldıktan sonra DC'den DC'ye IC, AVDD, HVDD, VGH ve VGL voltajlarını üretmeye başlar. Bazı durumlarda etkinleştirme sinyali doğrudan DC'den DC ic'ye verilir. Gama IC'ye HVDD ve VDD voltajları da verilmektedir
2- Tcon IC :- VDD 3,3 volt, çekirdek için 1,2 volt ve RAM için 1,8 volt çalışma voltajı alır. Sinyal 0-, 0+ (kırmızı renkli sinyal verileri), 1-,1+ (yeşil renkli sinyal verileri), 2-,2+(mavi renkli sinyal ve yatay ve dikey senkronizasyon sinyal verileri), 3-,3+ alır. (clk+, clk-), 4-,4+(RGB sinyal verileri) LVDS konektöründen. Bu IC tüm sinyalleri işler ve COF esnek şerit ve EN, CPV1 aracılığıyla panele mini LVDS 0-, 0+, 1-,1+, 2-,2+, clk-,clk+, 3-,3+ olarak çıktı verir. Sürücü ic'yi taramak için CPV2, STV sinyali.

3- Tarama sürücüsü veya seviye değiştirici: - DC'den DC IC'ye 3,3 volt, VGH, VGL ve Tcon IC'den CPV1, CPV2, STV ve EN (etkinleştirme sinyalleri) alır. Panel kaynağı COF'sine tarama clk tek için CKV1, CKV2 ve tarama clk için CKVB1, CKVB2 verir.

4- Gama IC :- Bu entegreye HVDD voltajı verilir. Gerilim bölücü devre yardımıyla Vref ve Vcom gerilimi üretilir. Ve tüm gama gerilimleri gerilim bölücü devre yardımıyla üretilir. Bazı programlanmış IC'ler ayrıca voltaj bölücü devrenin kullanılmadığı kullanımlardır. Gama voltajı 1,5 volttan AVDD voltajına kademeli olarak artarak başlar. Gama voltajları, gama düzeltmesi için kaynak COF aracılığıyla verilir.

Esnek IC'deki çip (COF): - Bu IC, tüm voltajı esnek şerit üzerinden alır ve paneldeki tüm TFT'yi çalıştırmak için sürüş sinyali voltajı üretir. COF IC tarafından alınan ana voltajlar VDD 3,3 volt, AVDD (16 volt), HVDD (8 volt), VGH (27 volt), VGL (-8 ila -10 volt), CKV1, CKV2, CKVB1, CKVB2, VCOM ve Gama voltajlarıdır ve Tcon'dan mini LVDS'ye kadar tüm sinyal voltajları.

Panel veya ekran: - Panele giden tüm çalışma voltajı, COF konnektörlü esnek şerit kablo aracılığıyla alınır. Ekranın çalışması için gereken ışık arka ışık ccfl/led ile sağlanır. Panelin ana kısmı
1 ışık kaynağı
2 yatay poloizörden oluşmaktadır.
3 TFT ekran:- İnce film transistör ekranı:- ekranın tamamı TFT matrisi ile doldurulur. her pikselin üç TFT'ye ihtiyacı vardır. Her bir transtor üç noktadan panelin kaynak, ortak ve kapı devresine bağlanır ve çoklama yöntemi ile ayrı ayrı kontrol edilir.
4 dikey polorizor

Arka ışık: - LCD panelde arka ışık için soğuk katotlu florasan ışık (CCFL) kullanılır. Led TV panelinde LED Şeritler kullanılmaktadır. LCD TV'de arka aydınlatma invertör kartı ile sağlanırken, led TV'de olduğu gibi led şeritlerin beslemesi için led sürücüler kullanılır. Ana karttan arka ışık açma/kapama sinyali alınır.

Kontrol düğmesi paneli:- TV'yi yerel olarak kontrol etmek için tüm kontrol düğmeleri bu panele yerleştirilmiştir. Aksi takdirde, tüm kontrol sinyallerinin IR algılayıcı tarafından alındığı ve ana karta gönderildiği uzaktan kumanda kullanılır.


özetledim umarım faydası olur
 
Geri
Üst